Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η παιδεία που μας περιπαίζει

  Η παιδεία, δεν περνάει κρίση σήμερα.Η παιδεία, μας περιπαίζει εδώ και χρόνια για το απαίδευτο της ύπαρξής μας.Από τότε που μπήκε στην έκθεση το θέμα με την "ευδοκίμηση και την αρωγή" κι έμεινε σύξυλη η πλειονότητα των υποψηφίων φοιτητών,τι θέλει να πει ο ποιητής; Κι ας διαβάζαμε στο Δημοτικό στο μάθημα της Πατριδογνωσίας πως "στην Άρτα ευδοκιμούν τα πορτοκάλια και στην Αίγινα τα φυστίκια", που τα λέμε κι Αιγίνης.  Κι ας ακούγαμε στην τηλεόραση για το "Ταμείο Αρωγής" που βοηθάει τους αναξιοπαθούντες. Καμία συνδυαστική σκέψη. Πέσαν στο τραπέζι δυο λέξεις, όχι άγνωστες, απλά δεν χρησιμοποιούνταν τόσο συχνά, και ξαφνικά όλοι κοίταξαν το ταβάνι περιμένοντας την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, που δεν ήρθε ποτέ.Διότι, φίλε μου, όταν η γνώση είναι ελλιπής, όταν το μυαλό δεν στροφάρει να συνδυάσει ό,τι τέλος πάντων γνωρίζει, ακόμη και το Άγιο Πνεύμα λάμπει δια της απουσίας του.

  Κι ήρθαν τα χρόνια των υπολογιστών και χαμένοι στα πληκτρολόγια και τις κωδικοποιημένες εντολές για πράξεις απλές ή δύσκολες, εγκαταλείψαμε το βιβλίο. Αυτό το χάρτινο κατασκεύασμα που περιέχει πληθώρα λέξεων και εκφράσεων, γνώσης, ιδεών και συναισθημάτων. Ξεχάσαμε να διαβάζουμε κι αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι ξεχάσαμε να εκφραζόμαστε και φτάσαμε να χρησιμοποιούμε τις ελάχιστες δυνατές λέξεις για να συνεννοούμαστε απλώς. Κι η παιδεία δεν περνάει απλώς κρίση, νοσεί. Γιατί κανείς δε διδάσκει πώς ν' αγαπάς τη "γλώσσα που σου έδωσαν την Ελληνική" και να την έχεις έγνοια και να τη συντηρείς. Και να ξέρεις να γράφεις και μια αίτηση, βρε αδερφέ κι όχι  "Ο Αιτών" κι από κάτω Μαρία Παναγιώτου.
  Όταν λοιπόν τα τελευταία χρόνια μας κυβερνάει αυτή ακριβώς η γενιά, ας μην έχουμε μεγάλες απαιτήσεις για παιδεία και μόρφωση.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σε λίγα χρόνια θα γίνουν ακόμα πιο έντονα τα γραμματικά και συντακτικά λάθη, αποτελέσματα της κατάργησης των αρχαίων από το διδακτικό πρόγραμμα του σχολείου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή